Osztatlan tanárképzés (OT)

A megújult tanárképzésben a mesterfokozat és a tanári szakképzettség osztatlan, kétszakos képzésben szerezhető, amelynek három formája a 4+1 éves tanárképzés, a 4,5+1, és az 5+1 éves tanárképzés létezik. A plusz egy év a szakmai gyakorlatot jelenti. A 10 féléves képzésben általános iskolai, a 11 féléves képzésben vegyes (általános és középiskolai), valamint a 12 féléves képzésben középiskolai tanár szakképzettséget lehet szerezni. Az osztatlan tanárképzés (mind a három képzési formában) egy 6 féléves, 180 kredites közös képzési szakasszal kezdődik. A másik szakotokat az ELTE bármelyik karáról választhatjátok. A tanári felkészítést pedig az ELTE Pedagógia és Pszichológia Kara végzi.

A tanárszakok egy része indulhat mind a három képzési formában. Abban az esetben, amikor az adott tanári szakképzettségből van általános iskolai és középiskolai tanárképzés is, akkor a közös három éves alapozó szakasz alatt kell a hallgatónak eldöntenie, hogy a két tanári szakképzettség mindegyikét általános iskolai tanárszakként, vagy középiskolait tanárszakként, vagy egyet általános iskolai és egyet középiskolai tanárszakként kívánja-e elvégezni.

Az általános iskolai tanárszakok esetén összesen 300 kreditet kell megszerezni (100 kredit/szakképzettség + 100 kredit tanári felkészítés). A középiskolai tanárszakok esetében 360 megszerzendő kredit van (130 kredit/szakképzettség + 100 kredit tanári felkészítés), a vegyes tanárszakoknál pedig 330 kreditet kell teljesíteni, amely a következőképpen tevődik össze: 100 kredit általános iskolai szak + 130 kredit középiskolai szak + 100 kredit tanári felkészítés.

Az osztatlan tanárszakosoknak, a BA-s hallgatóktól eltérően, anyanyelvű kritérium vizsgán kell megfelelniük,, amelyhez segítséget nyújthat a felkészítő szeminárium vagy előadás, ahol szövegalkotási, beszédtechnikai elemeket sajátíthatnak el. E mellett helyesírásukat és tipográfiai ismereteiket bővíthetik, valamint szakmódszertani ötleteket is kaphatnak már az első évben. Valamint az új képzés nagy hangsúlyt fektet a kommunikációs és retorikai készségek fejlesztésére is. A magyar osztatlan tanárszak irodalomtudományi és nyelvtudományi tárgyakat, szakmódszertani ismereteket tartalmaz. A képzésben nagy szerepet kapnak a gyakorlati ismeretek, a cél, hogy a hallgatók minél többet mozoghassanak iskolai közegben.

A magyar szakos tanárképzés tanegységlistáit (elvégzendő tárgyak listája) itt találod. A középiskolai (12 félév), az általános iskolai (10 félév) és a vegyes (11 félév) képzésből csak a 3. éved végén kell döntened, addig a tanegységlista is egyezik.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.