Vizsgaidőszak kisokos

VIZSGATÁJÉKOZTATÓ 2017/18 – TAVASZI FÉLÉV

Dátumok:

 • Utolsó tanítási nap: május 18.
 • Vizsgaidőszak: május 21. – július 6.

Gyakori kérdések, általános tudnivalók:

 • Hogyan tudok jelentkezni a vizsgákra?

Vizsgára jelentkezni a Neptunban a Vizsgák > Vizsgajelentkezés menüpont alatt tudsz. A helyek limitált létszámúak és a jelentkezés gyorsasági alapon működik.

 • Mikor lesznek meghirdetve a vizsgák?

A vizsgajelentkezés első napján még nem 100%, hogy minden vizsgád meg lesz hirdetve, ez tanárfüggő. Nem kell azonban pánikba esni, minden meg lesz hirdetve még a vizsgaidőszak kezdete előtt.

 • Meddig lehet a vizsgát leadni illetve másik időpontot választani?

A vizsga előtt legkésőbb 24 órával teheted meg, hogy lejelentkezel, vagy másik időpontot veszel fel. Ez után már a Neptun nem fogja engedni a műveletet.

 • Hányszor mehetek el egy tárgyból vizsgázni?

A tanulmányaid során egy tantárgyból BA-n összesen 4, OT-n 5 érdemjegyszerzési kísérlet lehetséges. Egy félévben (egy vizsgaidőszakban) 2 lehetőséged van vizsgát tenni ugyanabból a tárgyból (ez lehet sima, javító, vagy utóvizsga).

 • Ha nem sikerül átmenni a vizsgán, milyen lehetőségeim vannak?

Minden tárgyból lehet tenni utóvizsgát (UV) azzal a feltétellel, hogy az előző vizsgán legalább megjelentél és elégtelen érdemjegyet szereztél. Utóvizsgának tekinthető bármelyik vizsga a sikertelen vizsga után, nem csupán a Neptunban annak megjelölt időpont. Utóvizsgát értelemszerűen a maximum 2 vizsgalehetőség miatt egy vizsgaidőszakban egy tárgyból csak egyszer lehet tenni.
Ha elégtelennel vagy 0-s „érdemjeggyel” zárnád a félévet, akkor az a tárgy a kredittúlfutásba* számít bele, de a következő félévben minden akadály nélkül fel tudod venni.

*Kredittúlfutás=kredittúllépés: az Egyetem a diplomához szükséges kreditmennyiséget, és ezen felül még + 10% ingyen biztosítja a hallgatóknak (BA-n: 180 + 10% = 198 kredit, MA: 120 + 10% = 132 kredit, OT: 360+10%=396). Ebbe beletartozik az előírtakon felüli szabadon felvett tárgyak, az elégtelen vagy az ún. elhagyott tanegység is, tehát nem az elvégzett, hanem a felvett kreditek, ezen felül kreditenként 4.300,- Ftot kell fizetni.

 • Lehet-e javítani a vizsgán megszerzett jegyemet?

Igen, mégpedig javítóvizsgával. Fontos azonban, hogy javítóvizsgát minden vizsgaidőszakban összesen egyszer lehet, nem pedig tárgyanként egyszer. Minimum elégséges érdemjegy esetén van erre lehetőség. A javítóvizsga időpontja ugyanúgy bármelyik időpont lehet, mint az utóvizsgáé. Tartsd szem előtt azt is, hogy a javítóvizsga jegye lesz a mérvadó, abban az esetben is, ha az rosszabbul sikerül, mint az előző, ezért csak akkor érdemes javítóvizsgára jelentkezni, ha biztos, hogy jobb eredménye lesz, mint a rendes vizsgának.

 • Mi a következménye annak, ha nem megyek el a vizsgára?

Ha nem jelensz meg és nem is íratsz be érdemjegyet az oktatóval, akkor elhagyott tanegységként lesz elkönyvelve a tárgyad, ami több szempontból is hátrány. Egyrészt a tanulmányi ösztöndíj kiszámításakor ez nullás szorzót jelent, tehát jobban jársz, ha megjelensz, és egyes érdemjegyet szerzel, másrészt pedig beleszámít a kredittúlfutásba. Ebben az esetben is fel tudsz még venni vizsgát, de csak rendeset, javítót, vagy UV-t nem.

 • Hány kreditet kell elvégeznem ahhoz, hogy ne soroljanak át önköltséges képzésre?

Két félév alatt minimum 36 kredit és 2,5-ös átlag kell az államilag támogatott képzésen maradáshoz.

 • Hányszor vehetek fel egy tárgyat összesen?

Egy tárgyat maximum 3-szor lehet felvenni a képzés teljes ideje alatt. (Ez alól kivétel az alapvizsga, azt 4-szer lehet). Ezen felül összesen egy alkalommal van lehetőség dékáni méltányossági kérelem leadására (btk.elte.hu/urlapok).

 • Mi a teendő, ha betegség miatt nem tudok megjelenni a vizsgán?

Hivatalos orvosi igazolás ellenében próbálkozhatsz még egy alkalommal. Az igazolást a tanszéken kell bemutatni.

 • Kell fizetnem a vizsgákért vagy az utóvizsgákért?

Nem, az ELTE BTK-n nem kell fizetni a vizsgákért. Ugyanakkor mindenképpen ellenőrizd, hogy nincs-e pénzügyi tartozásod, mert ha van, a Neptun nem fogja engedni, hogy vizsgára jelentkezz.

 • Mik a tanárok kötelezettségei a vizsgáztatással kapcsolatban? Mit tudok tenni, ha nem teljesítenék azokat?

Minden vizsga esetén legalább 2 rendes vizsgaidőpontot + 1 UV-időpontot kötelező meghirdetnie az oktatóknak. Abban az esetben, ha akár csak egy fő is megbukott, az oktatónak meg kell hirdetnie utóvizsgát. Vizsgapanasszal lehet élni a Neptunon keresztül benyújtott kérvénnyel (’Kérvények’ >> ’Kifogás értékelésre vonatkozó adattal szemben’), valamint ha a rögzített jegy nem egyezik a megszerzett jeggyel, vagy nincs rögzítve, akkor a vizsgaidőszakot követő 7 napban kifogással lehet élni ezzel kapcsolatban.

 • Vizsga napját követően legfeljebb hány nap múlva mehetek megint?

A vizsgát követő harmadik napon, szigorlat esetében az ötödik napon tehető újabb vizsga (a javítóra is érvényes). De ettől írásbeli kérés esetén a kurzusért felelős oktatási szervezeti egység vezetője eltérhet. Ebben az esetben a vizsga időpontja előtt a Tanulmányi Hivatalhoz kell fordulni a vizsgára való feljelentkezéshez.

 

Tanulmányi ösztöndíj:

 • az államis hallgatók felső 50%-a kaphatja meg
 • minimum érték: 6000 Ft/hó (az e feletti összegek a kreditindexet figyelembe véve exponenciálisan nőnek)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.